Täyteläistä teetä eteläisestä Japanista

Japani on tunnettu vihreästä teestään, ja eri puolilla maata tuotetaan erilaisia versioita siitä. Japanin monipuolinen maasto sekä erilaiset teelehtien käsittelymenetelmät tuottavat laajan valikoiman teitä, joiden maut vaihtelevat raikkaista täyteläisen ruokaisiin.

Japanin eteläkärjestä löytyy Nagasakin prefektuuri, jonka vuoristoisen merellisissä maisemissa sijaitsee yksi Japanin kuuluisista teenvalmistusalueista. Nagasakissa tuotettu tee vastaa vain pientä osaa japanin kokonaistuotannosta, mutta alueen teen vahva identiteetti tekee siitä erityistä. Vaikka Nagasakissa tuotetaan monenlaista teetä, alue on erityisen tunnettu syvähöyrytetystä tamryokucha teelaadusta.

Kuten kaikki tee, tämäkin tee valmistetaan Camellia sinensis kasvin lehdistä. Muiden vihreiden teiden tavoin lehtien ei anneta hapettua vaan hapettumisprosessi pysäytetään kuumentamalla. Syvähöyryttäminen tapahtuu tässä kuumentamisvaiheessa. Senchan valmistuksessa höyrytys on vain hyvin lyhyt, kun puolestaan syvähöyrytetyn teen höyrytys kestää pidempään, muuttaen teen makua. 

Höyrytyksen jälkeen seuraa vaihe, joka tekee teestä juuri tamaryokuchaa. Tämä vaihe on rullaaminen. Teelehdet rullataan koneella tai käsin ja niiden annetaan jäädä hieman kippuraisempaan muotoon kuin senchaa valmistettaessa. Tästä pyöremmästä muodosta juontuu nimi tamaryokucha, jonka “tama” tarkoittaa pyöreää ja “ryokucha” puolestaan vihreää teetä.

Tuloksena tästä valmistusprosessista ja Nagasakin alueen kasvuympäristöstä syntyy hyvin aromikas, vehreän täyteläinen tee. Syvähöyrytetyssä tamaryokuchassa on erityisen vahva umamin maku, ja joskus tee saattakin maistua jopa voiselta. Maku on vahvan vehreä, täyteläinen ja pehmeä, eikä siinä ole juurikaan karvautta, kuten esimerkiksi senchassa on. Tamaryokucha toimii erinomaisesti niin kuumassa vedessä haudutettuna kuin kylmähaudutettunakin. Kylmähaudutuksessa kylmään veteen laitetaan teelehtiä ja annetaan niiden hautua useampi tunti kunnes haluttu maku on saavutettu.

Sijaintinsa vuoksi Nagasakin alue on ollut jo pitkään hyvin tärkeä kaupankäynnin väylä Japanin ja muun maailman välillä, ja ensimmäisten teepensaan siementen arvellaan tulleen Kiinasta Japaniin juuri Nagasakin kautta. Myös ensimmäinen erä ulkomaille myytyä japanilaista teetä kulki Nagasakin kautta. Nagasakilla onkin näin ollen pitkät perinteet niin teen tuottamisessa kuin myös tärkeä rooli teen historiassa Japanissa.

Monet Nagasakin alueen teentuottajat ovat pienempiä toimijoita ja näin ollen alueen teitä nauttiva voi tuntea olevansa myös mukana tukemassa alueen perinteiden ja teeosaamisen sekä tottakai myös upeiden teiden säilymistä!

Théhuoneen valikoimasta löytyy useampi maukas tamaryokucha Nagasakin alueelta, joiden monipuolisiin vivahteisiin tutustuu parhaiten kokeilemalla itse. Valikoimasta löytyy esimerkiksi Forthees teetilan, joka on alueen useamman nuoremman polven teetuottajan yhteisprojekti, valmistamia tamaryokucha teitä. Näihin kuuluvat esimerkiksi Tsuyu, Oku, Yabu ja Sae. Vaikka kaikki ovat saman alueen tamaryokucha teitä luo teekasvin eri lajikkeiden käyttö sekä pienet erot valmistusprosessissa niihin jokaiseen omanlaisensa valloittavan maun. Valikoimasta löytyy myös Ōyama-teetilan Iri ja Nagomi tamaryokucha teet, joista Nagomi on jopa voittanut arvostetun teepalkinnon Japanissa.

Tamaryokucha on vähemmän tunnettu, mutta korkealaatuinen, aromikas ja taidokkaasti valmistettu teelaatu, jota jokaisen teestä nauttivan kannattaa kokeilla. Siemaillessa Nagasakissa valmistettua syvähöyrytettyä tamaryokuchaa voi elävästi kuvitella teen kasvuympäristön, vahvan vihreät teepellot alas viettävissä kukkuloiden rinteissä ja taustalla sinisenä loistavan meren. 

Teksti ja kuva: Sara Kauppila

Sunnuntai Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai January February March April May June July August September October November December